Eredivisie waterpolo maakt herstart op 23 januari

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
| Beeldboot/ Gertjan Kooij.
Eredivisie waterpolo maakt herstart op 23 januari

De kogel is door de kerk. Het hoogste niveau binnen het waterpolo maakt een herstart op 23 januari. Met het bekertoernooi welteverstaan. Dat is de uitkomst na overleg tussen de KNZB, NOC*NSF en alle eredivisieverenigingen. 

Eerder deze week werd er ingezet op een herstart in februari. Dankzij de beschikking over voldoende sneltesten voor verenigingen en medewerking van zwembaden voor opening voor eredivisieteams, kwam de herstart in een stroomversnelling. 

“Het is de laatste dagen heel snel gegaan”, vertelt Edwin Hoogerwerf, projectleider waterpolo- en breedtesport van de KNZB. “De verenigingen worden op 4 januari voorzien van antigeentesten, die erkend zijn door NOC*NSF en de internationale zwembond FINA. Vanaf dat moment kan er begonnen worden met het testen van de selecties en in groepsverband worden getraind. Er zal worden getest op wedstrijddagen en tot aan de start van de competitie één dag in de week."

Met de antigeentesten is het resultaat binnen een kwartier zichtbaar. Het is de bedoeling dat er tot en met februari wordt getest. Afhankelijk van het risiconiveau wordt beslist of er dan zal worden afgeschaald.

Openstelling zwembaden
“Belangrijk tweede punt is de openstelling van de zwembaden”, aldus Hoogerwerf. “De veiligheidsregio’s en sportgemeentes hebben een brief van NOC*NSF ontvangen, waarin bekrachtigd wordt dat de zwembaden van eredivsieverenigingen open mogen voor de ploegen. Alle zwembaden werken mee, indien er wordt voldaan aan strenge voorwaarden.”

Het is bijzonder dat dit gebeurt volgens Hoogerwerf. “Waterpolo heeft samen met een aantal andere sporten een uitzonderingspositie gekregen. Het is ook onderdeel van een onderzoek waarin NOC*NSF kan onderbouwen dat het volwaardig beoefenen van sport, niet automatisch leidt tot een toename van besmettingen. Het is belangrijk dat iedereen beseft wat die uitzondering met zich meebrengt. We moeten het goede voorbeeld geven.”

Verenigingen ambitieus en bereidwillig
Het overleg met de verenigingen heeft Hoogerwerf positief gestemd. “De verenigingen hebben enorm veel werk verzet om uit te zoeken of ze kunnen voldoen aan de voorwaarden. Het werd duidelijk dat ze dit zeer serieus nemen en beseffen wat de uitzondering met zich meebrengt.” 

“Afgaande op de manier waarop de nationale selecties de afgelopen maanden hebben getraind, zonder dat er - na een valse start - geen besmettingen hebben plaatsgevonden, zijn we ervan overtuigd dat veilig sporten mogelijk is.”

Scheidsrechters
Ook de scheidsrechters worden meegenomen in het protocol. “Per wedstrijd zullen er drie scheidsrechters aanwezig zijn, waarvan één als ‘delegate’ fungeert die toeziet op de juiste uitvoering van de protocollen.” Afgelopen week waren Michiel Zwart en Erwin Schapers actief in de Champions League, waar volgens dezelfde werkwijze werd gehandeld. 

Speelschema
Op 23 januari zal de bekercompetitie starten. Op 13 februari volgt de damescompetitie en twee weken later de heren. De oorspronkelijke planning zal worden aangehouden. Een aantal bekerrondes, inclusief de halve finale en de eindstrijd, worden na afloop van de competitie gespeeld. 

Beeld:
| Beeldboot/ Gertjan Kooij.
3,280

Lees ook

Naast de topwedstrijd Amersfoort - De Zaan werden er nog vijf wedstrijden gespeeld bij de Eredivisie mannen, bij de vrou…
Gisteravond vonden er drie wedstrijden plaats in de Eredivisie dames. De vrouwen van GZC Donk, UZSC en Het Ravijn wonnen…