Na 21 seizoenen afwezigheid keren de Bodegraafse waterpoloërs van BZ&PC dit seizoen terug in de Eredivisie. Na het kampioenschap in de 1e divisie kijkt de gepassioneerde coach Herman van Tongerloo ernaar uit om samen met zijn team te verrassen op het hoogste niveau van Nederland.
In 1998 bereikten de Bodegravers voor het eerst in de clubgeschiedenis de Eredivisie, destijds bekend als de hoofdklasse. De 67-jarige Van Tongerloo leidde het team zowel in 1998 als in 2001 naar de Eredivisie. In die tijd stond hij aan het begin van zijn carrière als waterpolocoach. Inmiddels merkt de clubman dat de sport aanzienlijk is veranderd.
''Waar zal ik beginnen? Allereerst is de sport commerciëler geworden en kennen de meeste spelers elkaar. Er zijn veel positieve veranderingen, al blijft de kern van het spel hetzelfde: samen met een team naar een doel toewerken. En dat doe ik nog steeds met veel plezier met de jonge, energieke gasten’’, vertelt de voormalig coach van AZC Alphen, Brandenburg en ZPB.
Theorie en praktijk
Op jonge leeftijd ging de coach al met zijn vader mee naar trainingen, en het duurde niet lang voordat hij verliefd werd op het spel. Hij speelde waterpolo tot zijn 38e en begon zijn trainerscarrière tijdens het Louis van Gaal-tijdperk bij Ajax. Van Tongerloo combineert graag praktijk met theorie en pakte zelfs de telefoon om Van Gaal om advies te vragen.
"In onze sport moet je je trainingstijd goed benutten om de juiste spelvormen in te zetten. Via Louis kreeg ik schema's die in het voetbal werden gebruikt door Ajax' topsport fysioloog Jos Geijsel. Het ging hierbij om aeroob of anaeroob trainen. Je kunt ook wel een uur op het doel schieten, maar als de schottechniek niet effectief is verbetert er weinig. Tegenwoordig maken veel coaches gebruik van wetenschappelijke inzichten, en dat helpt de sport vooruit," aldus Van Tongerloo, die ook bestuurder is van Stichting Voortgezet Onderwijs Gouda en leidinggeeft aan vier scholen.
De weg omhoog
Afgelopen jaar stond de ploeg met kerst bovenaan en bleef de titelstrijd tot de laatste speeldag spannend voor de selectie uit Bodegraven. De promotie werd veiliggesteld tijdens de uitwedstrijd tegen oud-Eredivisionist HZC de Robben.
"Het kampioenschap kwam op precies het juiste moment en is het resultaat van een langdurig proces. Elk jaar stellen we ons een doel, en als prestatiesporter wil je op het hoogste niveau spelen en het maximale uit jezelf halen. Halverwege vorig seizoen spraken we uit dat de Eredivisie ons doel zou worden. We zijn zowel als vereniging, individuele sporter en als groep gegroeid, en het is geweldig om met deze mannen weer bij de beste 12 teams van Nederland te horen".
Liefde voor de sport met zijn jongens
Mede doordat er in de omgeving meerdere waterpoloverenigingen zijn, speelt de ploeg al een lange periode samen en bestaat grotendeels uit eigen jeugdspelers, aangevuld met spelers met een BZ&PC-hart. Na het vertrek van keeper Niels Zwijnenburg, werden Luc Hoogland, keeper Simon Hruskovic, midachter René Peek en Jari Krijgsman aan het team toegevoegd. Volgens Van Tongerloo is samenwerken één van de sleutelwoorden voor dit seizoen.
''Het vergt veel inspanning om een team samen te stellen dat op Eredivisie-niveau kan presteren. We beschikken over een selectie van 14 man, waarvan drie spelers Eredivisie-ervaring hebben. De onderlinge samenhang en met elkaar iets bedenken, uitvoeren en naar een gezamenlijk doel toe werken is prachtig! Ik vind het ontzettend knap dat we dit, met grotendeels onze eigen mensen, hebben bereikt voor onze "dorpsclub’’
Volgens de coach is de kern van het trainerschap om voortdurend keuzes te maken.
''Je hebt in onze teamsport met meerdere mensen te maken die anders benaderd moeten worden. De ene speler heeft een gezin thuis en de ander heeft met werkafspraken te maken en alle karakters kennen hun hebbelijkheden en onhebbelijkheden Het is vaak passen en meten en elkaar leren begrijpen om goed te kunnen samenwerken’’
Geduld is het strijdplan
Om goed te presteren in de hoogste waterpolocompetitie van Nederland denkt de coach de speelwijze van de Bodegravers echter wel wat te moeten aanpassen.
‘’Op elk niveau wordt er anders gespeeld, in de top is het fysieke spel met de midachter en de midvoor van cruciaal belang. Daar kan je je man-meer situatie creëren en dat is de beste kans om te scoren. Scheidsrechters fluiten op dit niveau ook strikter en geven sneller persoonlijke fouten. In de lagere klassen ligt het tempo vaak hoog door veel balverlies, het geeft een mooie dynamiek maar het kan je de das omdoen in de Eredivisie. We moeten leren geduld te hebben, anders is de tegenstander weg. We zullen onze acties moeten doseren, de 30' sec. klok goed in de gaten houden en veilig spelen. Je zult me dit seizoen niet vaak 'kom op jongens' horen roepen. Het zal voor iedereen wennen zijn, maar wat heb ik er ongelofelijk veel zin in!"