Beachwaterpolo: snel, flitsend en dodelijk vermoeiend

Evenement
Beachwaterpolo: snel, flitsend en dodelijk vermoeiend
Beachwaterpolo: snel, flitsend en dodelijk vermoeiend

Een prettig septemberzonnetje, een licht zuidwestelijk briesje, opzwepende muziek en een strak gespannen waterpoloveldje in de Utrechtse Catharijnesingel. Dat waren de aangename omstandigheden waarin zondag het eerste officiële beachwaterpolo toernooi in Nederland werd gespeeld. Zo'n duizend toeschouwers vergaapten zich aan deze nieuwe vorm van onze sport.

Het spel ligt nooit stil
Beachwaterpolo is anders dan gewoon waterpolo. Het moet vooral sneller en flitsender. Beachwaterpolo wordt daarom op een kleiner veld gespeeld (10x15 meter) in kleinere teams. In twee keer tien minuten strijd je in teams van vier spelers om de winst. Na een doelpunt start direct de volgende aanval. Bij een overtreding moet je gelijk naar de kant. Het aantikken van de achterlijn is vervolgens voldoende om terug te keren in het speelveld. Zo ligt het spel nooit stil.

Het liefst speel je dit niet in een zwembad, maar op een zonnig strand. UZSC had onder de bezielende leiding van Andy Hoepelman z'n hand opgestoken om dit concept in Nederland te demonstreren. Bij gebrek aan strand, werd de nieuw aangelegde gracht bij muziektheater Tivoli-Vredenburg het decor. Aan de andere kant van Hoog Catharijne werd vrijdag op het Jaarbeursplein ook al 'King of the Court' gespeeld, een snellere en ruigere volleybalvariant. Ook een nieuw concept om de sport voor publiek en media interessant te houden. Beachwaterpolo heeft precies hetzelfde doel. In 2019 staat het al geagendeerd op het WK en er zijn plannen om het in 2024 als demonstratiesport toe te voegen aan de Olympische kalender.

Zomercompetitie
Hoe pakte zich dat dan uit in Utrecht? De reacties waren louter lovend, zowel bij het publiek als de deelnemende ploegen: De Watervlo en UZSC bij de meisjes o.15, ZVL en UZSC bij de dames, Polar Bears en UZSC bij de heren en De Robben en UZSC bij de masters. UZSC-er Andy Hoepelman is in FINA-verband een van de initiators en in Nederland het boegbeeld van deze nieuwe sport. Op een FINA-congres ontvouwde hij onlangs zijn plannen en die werden dusdanig enthousiast omarmt dat het volgend jaar zomer al op het WK in Zuid-Korea te zien is. "Met Guust Jutte (Programmamanager waterpolo bij de KNZB, red.) en de gemeente Utrecht hebben we dit mogelijk gemaakt. Het slaat aan. Mensen zijn enthousiast en het sfeertje is goed. We hebben natuurlijk mazzel met het weer, maar er zitten hier al meer mensen te kijken dan bij een gemiddelde finalewedstrijd in de Eredivisie. Het is mooi dat de FINA hierin gelooft. Hoe het nu verder moet met kwalificatie-eisen en selecties, moet de komende tijd worden uitgewerkt. Bij de KNZB zijn er in ieder geval al plannen om volgend seizoen een zomercompetitie op te zetten." Hoepelman hoopt dat beachwaterpolo letterlijk de wereld verovert. "Het traditionele waterpolo wordt maar op een paar continenten gespeeld. Een van de redenen is dat het een erg dure sport is, want zwembaden zijn duur. Dit water is gratis. Beachwaterpolo kan altijd en overal gespeeld worden."

Assistent-bondscoach bij de heren Harry van der Meer ziet het snelle spelletje met een glimlach aan. Hij speelde jaren als prof in Italië. "Daar heb ik het al veel gespeeld. Vaak in de voorbereiding op het seizoen. Nodigden we wat ploegen uit en speelden we een toernooitje. Dodelijk vermoeiend, je hebt geen rustmoment en gaat echt kapot."

Bier en hotdogs
Ondertussen stapt Mike van den Brink rood aangelopen het water uit. Niet alleen van de inspanning, maar ook van de kou. "Ik geloof dat het water achttien graden is. Dat slaat op je longen", zegt de aanvoerder van UZSC. "Het is wel erg leuk om zo in hartje Utrecht de sport te promoten. Wat mij betreft gooien we volgend jaar verspreid door de hele stad de grachten vol met dit soort veldjes. Eigenlijk mis ik maar twee dingen: halve liters bier en hotdogs! Zo is basketbal in Amerika ook groot geworden", zegt hij lachend. Of het echt Olympisch wordt, vraagt hij zich af. "Ja, het gaat snel en is flitsend. Maar dat is zaalvoetbal ook en dat is ook niet Olympisch. Dat er veel wordt gescoord is leuk, maar wat heeft het publiek eraan als het 22-10 wordt? Wat valt er dan nog te juichen bij een volgend doelpunt?"

Dit is de toekomst
Jan-Bram van Luit ziet zeker wat in het concept. "Ja, ik geloof erin", zegt de coach van Polar Bears en trekker van de coachopleiding van ManMeer! vlak voor de volgende wedstrijd. "Maar het gaat er eigenlijk helemaal niet om of je er wel of niet in gelooft. We zullen wel moeten! Sport gaat steeds meer om vermaak en beachwaterpolo vermaakt. Dit moet niet bij één keer in Utrecht blijven. Ik zal Polar Bears aanraden om zo'n opblaasveld aan te schaffen. Dan zullen we ploegen uitnodigen en veel wedstrijden spelen. Dit is de toekomst!"

Na de wedstrijd tussen de masters van De Robben en UZSC puft Nico Landeweerd wat uit. De kersverse Europees kampioen in de categorie 60+ is al jaren pleitbezorger van snel en attractief waterpolo. "Pffff, dit is eigenlijk ongeschikt voor ons team. Je kan niet uitrusten hè! Ik denk dat dit ook bij jongeren alleen werkt als je echt fit bent, want stil liggen is er niet bij. Maar leuk is het zeker, nog leuker dan ik had gedacht!"

Beachpolo%20Utrecht.jpg

Klik HIER voor meer foto's.

Beeld:
Beachwaterpolo:in de singel van Utrecht | Beeldboot/ Gertjan Kooij
LEES MEER OVER