Het waterpolo staat voor een aantal grote uitdagingen die noodzakelijk zijn om de ledendaling te stoppen. Het alsmaar (licht) krimpende aantal waterpoloërs zorgt voor steeds meer problemen. Met name in de jeugd kunnen veel verenigingen onvoldoende teams op de been brengen. Een van de stappen om het tij te kunnen keren, is de implementatie van het KNZB-sportmodel in het waterpolo.
In het sportmodel is de ontwikkeling van de (jeugd)sporter als uitgangspunt genomen. De wijze waarop de sport wordt aangeboden, zowel in wedstrijdverband als in trainingsverband, dient hiermee in overeenstemming te zijn om sporters uit alle leeftijden en alle niveaus te boeien en te binden. Niet alleen voor de (toekomstige) sporters in de nationale teams, maar op alle niveaus tot op hoge leeftijd. En voor verenigingssporters, maar ook voor hen die niet als onderdeel van een vereniging het waterpolo willen beleven en ervaren.
Op verschillende gebieden zal dit tot veranderingen leiden in de komende jaren. Niet alleen in het waterpolo, maar in alle KNZB-sporttakken waarbij zoveel mogelijk de synergie tussen de sporten zal worden opgezocht. Samen met betrokken vrijwilligers en deskundigen uit het veld, zal vanuit het bondsbureau sturing worden gegeven aan dit proces. Binnen de KNZB-directie is André Cats als directeur topsport de bewaker van de technische lijn en dus het sportmodel, terwijl Guust Jutte als manager wedstrijdsport sturing zal geven aan implementatie in alle sporttakken.
Op het gebied van de sport waterpolo zal het bestaande team op het bondsbureau de benodigde initiatieven nemen en realiseren. Edwin Hoogerwerf (rechts op de foto), al jaren actief in het waterpolo in diverse rollen en een ervaren bondsbureaumedewerker, zal als aanspreekpunt en aanjager binnen het waterpolo veel veranderingen gaan initiëren. Uiteraard wordt Edwin hierbij gesteund door llse Sindorf als Landelijk Competitieleider en door Laura Bergsma, die aanspreekpunt is voor zowel de officials als voor het sporttakoverstijgende tuchtproces.