Tuchtrecht gemoderniseerd

KNZB
Tuchtrecht gemoderniseerd

Sinds vorig jaar zijn er aanklagers binnen het tuchtrecht van de KNZB. Paul Lameijer en Wouter Eenhoorn geven invulling aan die relatief nieuwe functie binnen het Nederlandse waterpolo. Ze zorgen voor een meer eenduidige toepassing van het tuchtrecht en ontlasten de tuchtcommissie. En ze zoeken versterking.

 

Lameijer en Eenhoorn zijn al tientallen jaren betrokken bij de tuchtcommissie. Van lichte straffen naar zware straffen en van geldboetes naar alternatieve straffen; in al die jaren oordeelden zij in het belang van de sport. En sinds een jaar fungeren ze dus als aanklagers. Een nieuwe functie die ‘voor’ de tuchtcommissie is geplaatst. Het moet het grote aantal zaken dat de tuchtcommissie moet behandelen laten slinken.

 

“Voorheen kwam de tuchtcommissie op basis van de klacht van de competitieleider en een eventueel verweerschrift van de beklaagde tot een uitspraak. Per speelweekend waren dat er zo vijftig. Veel zaken zijn echter vergelijkbaar, neem verbaal wangedrag. Dan is het eigenlijk klip en klaar en hoeft het niet naar de tuchtcommissie. Wij als aanklager filteren die eruit en bieden een schikking aan. De meeste spelers zullen daarmee akkoord gaan. Die zaken bereiken de tuchtcommissie dus helemaal niet meer. Zij hoeven zich nu alleen nog maar te buigen over zaken die écht behandeld moeten worden”, legt Lameijer uit. Pas als een speler de schikking niet accepteert en een verweerschrift indient, krijgt de tuchtcommissie hem onder ogen en vindt er wederhoor plaats. Als de beklaagde het vervolgens niet eens is met het oordeel van de tuchtcommissie, kan hij of zij nog naar de commissie van beroep, net zoals in de oude situatie.  

 

Versneld proces

Het proces wordt daarmee aanzienlijk versneld. “Wij geven nu op dinsdag na de wedstrijd al duidelijkheid door een schikking aan te bieden. Wil je dat de tuchtcommissie alsnog jouw zaak bekijkt, dan kan dat op deze manier al vóór de volgende speelronde. Dat is echt een groot winstpunt”, aldus Eenhoorn.

 

De aanklagers zijn aangesteld door het bondsbestuur en opereren volledig onafhankelijk. “We zijn er trots op dat het tuchtrecht met deze nieuwe invulling eenduidiger wordt toegepast. Daarbij helpt Code Blauw als leidraad. Door herkenbare, reële en afgewogen schikkingen aan te bieden, zorgen we voor duidelijkheid over hoe de aanklager aankijkt tegen je gedrag. Spelers zullen daar sneller mee akkoord gaan. Op deze manier wordt de tuchtcommissie enorm ontlast.”

 

Vacature

Lameijer en Eenhoorn zijn de aanklagers binnen de KNZB, maar nu de competities weer gaan starten, is versterking gewenst (zie vacature). “Wij zetten ons graag in om het tuchtrecht binnen de KNZB beter en begrijpelijker te maken voor iedereen. Wil je hier ook aan bijdragen, dan komen we graag met je in contact. Het is een mooie functie en erg interessant voor bijvoorbeeld oud-scheidsrechters. Maar het belangrijkste is dat je wil bijdragen aan een sportief, veilig en respectvol sportklimaat. Wie wil dat nou niet?”

 

In de ManMeer! van september komt een uitgebreider artikel over Paul Lameijer en Wouter Eenhoorn en hun nieuwe rol als aanklagers.

 

Aanklagers.jpg
Wouter Eenhoorn en Paul Lameijer

 

Beeld:
Beeldboot / Gertjan Kooij
1,502

Lees ook

Wil jij een essentiële rol spelen in de organisatie van de Nederlandse waterpolocompetitie? Dit is je kans! De Waterpolo…
Wil jij een essentiële rol spelen in de organisatie van het Nederlandse waterpolo? Dit is je kans! De taakgroep Signaler…