“Waterpolo als sociale activiteit zit er voorlopig nog niet in”

KNZB
“Waterpolo als sociale activiteit zit er voorlopig nog niet in”

Vanaf 11 mei mogen binnenbaden weer open. Dat is een van de maatregelen die op woensdag 6 mei zijn bekend gemaakt door de regering om stapsgewijs meer ruimte te geven in het openbare leven. Op welke wijze en wanneer binnenzwembaden precies open gaan, ligt bij de verantwoordelijke exploitanten van de zwembaden. We spraken Andy Hoepelman over waterpolo in de anderhalvemetersamenleving.

 

Andy Hoepelman won olympisch brons in Montreal (1976), was lid van de Technical Waterpolo Committee bij de LEN, is nu lid van de FINA TWPC en speelt nog altijd in het vierde van UZSC in de reserve tweede klasse bond. Behalve waterpoloër is hij ook als hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten verbonden aan het UMC Utrecht. In die hoedanigheid is hij nauw betrokken bij de bestrijding van het coronavirus.

 

De 65-jarige Hoepelman komt net uit een coronaoverleg van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Het virus bepaalt momenteel zijn leven. “Nu neemt het aantal opnames op de afdelingen en Intensive Care gelukkig wat af, maar het was een hele zware periode. We leefden in grote onzekerheid.” Hoepelman heeft met zijn afdeling de supervisie over de afdeling die verantwoordelijk is voor de opvang van coronapatiënten. Hij werd wekenlang dag en nacht gebeld voor advies. “Dat was heavy, want de volgende ochtend ging het werk gewoon weer door.” Naast zijn werk als hoofd van de afdeling infectieziekten leidt Hoepelman ook een onderzoek naar de werking van chloroquine en hydroxychloroquine bij COVID-19. “Er zijn aanwijzingen dat deze middelen zouden kunnen helpen bij de behandeling van COVID-19, mits vroegtijdig toegediend. Ik kan helaas nog niks zeggen over de resultaten. Het onderzoek is uitgerold naar tien ziekenhuizen.” Dat Hoepelman binnen ‘no time’ hier een half miljoen euro voor beschikbaar kreeg, toont aan hoe relevant dit onderzoek is. “Normaal duurt de financiering van een dergelijk onderzoekstraject ruim een jaar.”

 

Anderhalve meter afstand zolang er geen vaccin is

In 2016 voorspelde Hoepelman al in het Nederlandse Leerboek Infectieziekten, waarvan hij hoofdredacteur is, dat er binnen afzienbare tijd een wereldwijde op SARS gelijkende pandemie zou uitbreken, maar de impact van corona heeft ook hem verbaasd. “Toen het virus zich begin dit jaar in China uitte, dacht ik nog dat het wel mee zou vallen. Achteraf gezien zat ik ernaast. Met name bij de economische gevolgen stond ik niet stil. Niemand trouwens, ook het OMT niet.” Het Outbreak Management Team is het adviesorgaan dat de regering adviseert bij de bestrijding van de pandemie. Hoepelman kent veel leden van het OMT persoonlijk. Voorzitter Jaap van Dissel is een goede kennis van hem.

 

In de toekomst kijken is ook voor professor doctor Hoepelman moeilijk. “Ga er maar vanuit dat de anderhalvemetersamenleving doorgaat zolang er geen succesvol vaccin is. En ik verwacht ook dat er komende winter nog een opleving komt van het virus.” Over de ontwikkeling van het vaccin, dat normaal gesproken jaren duurt, is hij wat hoopvoller gestemd. “Ik denk dat in de eerste helft van 2021 dat vaccin er wel is. Dan duurt het zeker een maand voordat iedereen is gevaccineerd.” Pas dan kan de anderhalvemetersamenleving volgens Hoepelman worden opgeheven.

 

Waterpolo in het voordeel

Dat betekent nogal wat. Voor alles en iedereen en dus ook voor de (waterpolo)sport. “Het is mooi dat de zwembaden binnenkort weer open kunnen. Banenzwemmen is, mits voldoende afstand wordt gehouden in en om het bad, ook geen probleem. Waterpolo is een ander verhaal. Hoe spijtig ook, want ik mis het spelletje en alle sociale contacten enorm. De overheid zal ook nog lang zeer terughoudend zijn en het OMT zal nooit adviseren dat de sport snel weer op de oude manier beoefend kan worden. Zij gaan op de nullijn zitten, wat inhoudt dat ze de verspreiding zo klein mogelijk willen houden tot er een vaccin is. Dat is natuurlijk ook hun taak.” Waterpolo heeft overigens een duidelijk voordeel ten opzichte van andere contactsporten. “Chloor, in de huidige concentratie gebruikt in zwembaden, zorgt ervoor dat het virus binnen dertig minuten wordt geïnactiveerd. Ophoging van de concentratie, wat mogelijk is, doet deze tijd verkorten naar tien minuten. Waterpolo kent bij de verspreiding van het virus daarom een veel kleiner risico dan andere contactsporten. Ik had hier onlangs nog contact over met de LEN. Zij hopen in oktober de Europese competities weer van start te kunnen laten gaan.”

 

Sporten in het water is één, maar juist alles eromheen maakt het waterpolo zo mooi en leuk. “Je kan de competitie hervatten, maar zolang er geen succesvol vaccin is, zal de rest stil blijven liggen. Dat betekent spelen zonder publiek en het clubhuis op slot. Of dat is wat we willen, betwijfel ik.”

 

In de komende ManMeer! komen veel meer waterpoloërs die werkzaam zijn in de ‘vitale beroepen’ aan bod. Zij vertellen hoe corona hun dagelijks werk heeft veranderd.

 

Andy.jpg
Professor doctor Andy Hoepelman

 

Beeld:
Johan Opperman (foto boven) en UMC Utrecht

Lees ook

Wil jij een essentiële rol spelen in de organisatie van de Nederlandse waterpolocompetitie? Dit is je kans! De Waterpolo…