Na de uitschakeling in de kwartfinale tegen Hongarije, is de ondankbare vijfde plaats nog het hoogst haalbare voor de Oranjedames. De eerste horde daartoe is genomen. China werd donderdag met 6-13 opzij gezet.
De ploeg van Arno Havenga was met maar één doel naar Tokio afgereisd: een medaille. Toen Hongarije dinsdag die droom uiteen deed spatten, moest de moed voorafgaand aan de wedstrijd tegen China behoorlijk bijeengeveegd worden. Havenga slaagde goed in die herstelwerkzaamheden. Met Joanne Koenders onder de lat, kwamen de Aziaten – in het begin wat geholpen door paal en lat – maar moeilijk tot scoren. Waar Nederland in de vorige duels kwetsbaar oogde van afstand, waren die schoten nu een makkelijke prooi voor de keepster van Polar Bears. Met een reddingspercentage van 75% was zij een slot op de deur.
Aan de andere kant van het speelveld kwam Nederland, vooral na de eerste periode, goed op stoom. Aan de hand van een op dreef zijnde Maartje Keuning liep Oranje eenvoudig uit tot 1-6 en na twee periodes was de wedstrijd feitelijk gespeeld. De Montenegrijnse coach Petar Porobic klonk steeds luider door het lege Tatsumi Waterpolo Centre en zijn assisterende tolk had steeds meer moeite met de vertaling van zijn gebrekkige Engels, maar hun ploeg kregen zij er niet meer mee aan de praat. Hoewel China in de groepsfase maar nipt van Rusland verloor (17-18) en Hongarije knap versloeg (11-9), was Nederland nu duidelijk de betere. Zonder druk en goed georganiseerd zetten de Oranjedames door. De 6-13 eindstand zal als een lichte troost en zalvende therapie voelen.
Arno Havenga: "Ik ben blij en tevreden dat we deze wedstrijd zo gespeeld hebben. Dit zijn de moeilijkste wedstrijden die er zijn. We gaan nu vol voor de vijfde plek zaterdag tegen Australië of Canada. Dat zal de afscheidswedstrijd zijn van Nomi Stomphorst, Dagmar Genee en Joanne Koenders. Laten we het mooi afsluiten."
Olympische Spelen Tokio, vrouwen
Donderdag 5 augustus
China – Nederland: 6-13
Periodestanden: 0-1, 2-5, 1-2, 3-5
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 5, Sabrina van der Sloot 2, Simone van de Kraats 2, Maud Megens, Dagmar Genee, Kitty-Lynn Joustra en Ilse Koolhaas.
Eerder gespeeld
Maandag 26 juli
Australië – Nederland: 15-12
Periodestanden: 3-3, 2-5, 5-2, 5-2
Doelpunten Nederland: Maud Megens 2, Sabrina van der Sloot 2, Ilse Koolhaas 2, Simone van de Kraats 2, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Kitty-Lynn Joustra en Maartje Keuning.
Woensdag 28 juli
Nederland – Spanje: 14-13
Periodestanden: 2-3, 3-2, 3-2, 6-6
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 6, Maud Megens 4, Sabrina van der Sloot, Kitty Lynn Joustra, Ilse Koolhaas en Vivian Sevenich.
Vrijdag 30 juli
Zuid-Afrika – Nederland: 1-33
Periodestanden: 0-7, 0-9, 1-9, 0-8
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 6, Simone van de Kraats 5, Maud Megens 5, Sabrina van der Sloot 4, Brigitte Sleeking 3, Vivian Sevenich 3, Dagmar Genee 2, Iris Wolves 2, Kitty-Lynn Joustra 2, Nomi Stomhorst 1.
Zondag 1 augustus
Nederland – Canada: 16-12
Periodestanden: 4-4, 4-3, 3-2, 5-3
Doelpuntenmakers Nederland: Simone van de Kraats 6, Maud Megens 2, Ilse Koolhaas 2, Sabrina van der Sloot, Nomi Stomphorst, Kitty-Lynn Joustra, Vivian Sevenich, Maartje Keuning en Brigitte Sleeking.
Dinsdag 3 augustus, kwartfinale
Nederland – Hongarije: 11-14
Periodestanden: 3-4, 4-4, 2-2, 2-4
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Nomi Stomphorst 2, Maud Megens 2, Dagmar Genee, Sabrina van der Sloot, Kitty-Lynn Joustra.
Resterend speelschema Oranjedames in Tokio
Zaterdag 7 augustus: plek 5-6