Bondscoach draagt stokje over bij waterpolomannen. Van Galen nieuwe commercieel directeur KNZB

Oranje Heren
Robin van Galen draagt stokje over bij waterpolomannen
Bondscoach draagt stokje over bij waterpolomannen. Van Galen nieuwe commercieel directeur KNZB

Robin van Galen wordt de nieuwe commercieel directeur van de KNZB. De huidige bondscoach van de Nederlandse waterpolomannen heeft een aanbod van de zwembond geaccepteerd en maakt bij Oranje plaats voor zijn assistent Harry van der Meer. “Toen ik door de KNZB werd benaderd voor deze nieuwe functie, wilde ik aanvankelijk wachten tot na de Olympische Spelen van Tokio. Maar toen ik er wat langer over nadacht, kwam ik tot de conclusie dat dit het juiste moment is om het stokje over te dragen bij de mannen”, verklaart Van Galen zijn besluit.

De 47-jarige inwoner van Reeuwijk is van mening dat de spelersgroep ‘een andere aanpak nodig heeft’ en maakt daarom een jaar eerder dan gepland ruimte voor zijn beoogde opvolger Van der Meer. “Na zes jaar merkte ik dat mijn houdbaarheidsdatum als coach in zicht begon te komen. Ik wil voorkomen dat ik een jaar te lang doorga en dat we mogelijk daardoor de Olympische Spelen mislopen. Door een stap opzij te doen, hoop ik de kans op kwalificatie voor Tokio te vergroten. Aan de andere kant kan ik in mijn nieuwe rol misschien zelfs nieuwe impulsen geven aan het mannenprogramma.”

Progressie

De KNZB stelde Robin van Galen in het voorjaar van 2013 aan als bondscoach van de waterpolomannen. Samen met oud-international Hans Nieuwenburg ging de coach die de waterpolovrouwen in 2008 naar Olympisch goud had geleid, met veel elan en enthousiasme aan de slag. Met een ondernemende aanpak wist het tweetal in korte tijd veel sponsors aan zich te binden, waardoor het trainings- en wedstrijdprogramma kon worden verbeterd en er ook sportief veel progressie werd geboekt.

Onder leiding van Van Galen steeg de ploeg zo’n dertig plaatsen op de wereldranglijst en hoewel ‘Tokio’ steeds het doel was, kwamen ook de Olympische Spelen van Rio 2016 ineens heel dichtbij. Na een stunt tegen Spanje had Oranje op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Triëst tegen Frankrijk een ticket voor Rio voor het grijpen. Helaas ging het in een noodzakelijke strafworpenserie op het laatste moment mis.

Door de goede prestaties konden de waterpolomannen op weg naar Tokio ook weer rekenen op ondersteuning van NOC*NSF. Nadat er door Van Galen c.s. al vóór Rio nieuwe impulsen aan de jeugdopleiding waren gegeven, werd in 2017 een andere oud-international Harry van der Meer teruggehaald naar Nederland. Met zijn in Italië opgedane ervaring als profspeler en trainer/coach, werd de drievoudig Olympiër assistent-coach van Van Galen, jeugdbondscoach van Jong Oranje onder de 19 en hoofd van de in september 2018 opgestarte Waterpolo Academie, een fulltime opleiding voor talenten van 16-20 jaar in Eindhoven.

Van Galen: “We hadden eigenlijk gepland dat Harry mij na de Olympische Spelen van 2020 zou opvolgen, maar in alle eerlijkheid denk ik dat het voor het team beter is om dat moment naar voren te halen. Ik sta al heel lang voor deze groep, voor sommigen al zes jaar of zelfs nog langer, want enkele spelers heb ik daarvoor ook als clubcoach van UZSC of jeugdbondscoach onder mijn hoede gehad. Hoewel Harry het echt niet 180 graden anders zal gaan doen, kan hij het team in de laatste fase op weg naar de Spelen wellicht net een paar procent verder helpen dan dat ik dat zou kunnen. Ik houd mijn spelers en ook toehoorders bij presentaties in het bedrijfsleven vaak voor, dat zelfreflectie een enorm belangrijke eigenschap is om vooruitgang te boeken. Dat geldt voor mezelf natuurlijk net zo goed. Dienend leiderschap is ook op tijd inzien dat je plaats moet maken voor een ander. Of beter nog: jezelf overbodig maken.”

Lees verder onder de foto.

Aschwin%20Lankwarden%20en%20Robin%20van%20Galen.JPG

Ondernemersgeest

Het was volgens Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de KNZB, juist de ondernemersgeest van Van Galen die hem op het idee bracht de mannenbondscoach te polsen voor de positie van commercieel directeur. “Hij is een van de grootste ambassadeurs van de zwemsport en waterpolo in het bijzonder. We waarderen zijn enorme betekenis die hij als waterpolocoach had en heeft, maar we denken dat hij in zijn nieuwe rol van nog grotere waarde voor de KNZB kan zijn. Niet alleen voor het waterpolo, maar ook voor de andere takken van de zwemsport.”

Andre Cats, technisch directeur van de KNZB, heeft begrip voor de ‘switch’ van Robin van Galen. “In 2013 was het herenwaterpoloteam op sterven na dood. Maar inmiddels staat er weer een stevige structuur voor de hele mannenlijn. Naast de Waterpolo Academie in Eindhoven, zijn er acht regionale trainingscentra voor de jeugd tussen 12-16 jaar ingericht en zijn er in alle regio’s waterpoloscholen voor talenten tot 12 jaar. Robin van Galen is niet alleen verantwoordelijk voor de progressie die het A-team sinds 2013 heeft gemaakt, maar heeft als bondscoach ook een belangrijke bijdrage geleverd aan deze structuur.”

Goud

Van Galen tot slot: “Ik ben er enorm trots op dat we een nagenoeg stilstaande trein weer aan het rollen hebben gekregen en wat we in zes jaar tijd allemaal hebben bereikt. Of we Tokio nu wel of niet halen, er ligt voor het mannenwaterpolo een stevig fundament om in de toekomst op verder te bouwen. Ik ben als adviseur sowieso beschikbaar voor Harry, de andere stafleden en de spelers. Daarnaast blijf ik nauw betrokken bij activiteiten voor en met onze sponsors. Op die manier wil ik ook mijn steentje blijven bijdragen aan de ‘Road to Tokio’. Niet alleen van de waterpolomannen, maar in mijn nieuwe rol als commercieel directeur ook van de andere zwemtakken van de KNZB. Het is een mooie kans om mijn ervaring in de topsport en het coachen van teams ook op commercieel gebied in te zetten om ‘goud’ te winnen.”

Op weg naar Tokio

Voor de Nederlandse waterpolomannen is het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in maart/april 2020 de enige kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio. Oranje kan zich via een goede klassering op het EK in Budapest (januari 2020) plaatsen voor het OKT waar bij de mannen doorgaans nog vier (laatste) tickets (van de twaalf) te verdienen zijn. Overigens moet Nederland zich eerst nog voor het EK plaatsen via een kwalificatietoernooi in oktober 2019.


Update 13.03 uur
Robin van Galen met zijn reactie voor de camera van de NOS.

Beeld:
Robin van Galen draagt stokje over bij waterpolomannen | Beeldboot/ Gertjan Kooij
LEES MEER OVER